top of page

Svensk-indierna - inte bara Bajaj!

När Indo Motors saluförde Bonnie som "allemansscootern" föll det sig väl naturligt att Kinetic Baghee fick bli "allemansmopeden". Baghee (osäker på betydelse, skulle kunna vara tiger eller varg) brukar kallas för Ciao-kopia och det är inte en komplimang som avses.

Mopeden tillverkades under 90-talet av Kinetic Engineering Ltd. Företaget finns fortfarande och är underleverantör till bilindustrin.

Jodå, det är det Puch som åsyftas! Fast Hero Puch var designad i Österrike tillverkades den av Hero Motors i Indien. "Puschen" var en tidig EU-moppe och kompletterade säkert Bajaj Bonnie och Kinetic Baghee bra i Indo Motors modellutbud.

Hero MotoCorp, som det heter idag, beskriver sig på hemsidan som Indiens ledande tvåhjulstillverkare med nu över 75 miljoner sålda fordon.   

Indisk reklam - fordonen du aldrig hört talas om?

De flesta bilderna är hämtade från tråden om gammal motorreklam på den indiska motorsidan Team BHP.

Bajaj Auto Ltd, som är en del av den stora Bajajkoncernen, finns fortfarande kvar. Idag satsar man mycket på motorcyklar och sedan 2009 tillverkas inga scootrar. Det ska det dock bli ändring på då företaget just lanserat en ny elscooter med det legendariska Bajajnamnet Chetak!

Dagens geografilektion!

Bajaj Auto Ltd höll, och håller, i första hand till i den västliga delstaten Maharashtra, där Bombay är huvudstad.

Huvudkontoret ligger i Pune medan tillverkningen av våra scootrar skedde i anläggningen i Waluj, alldeles utanför staden Aurangabad.

Mer om Bajaj Auto Ltd hittar du på företagets hemsida.

Bajaj - bortom vägarna

Som sagt är Bajaj en stor koncern. I Indien går det att hitta lite av varje som det står Bajaj på.

En scooterist måste väl ha sådant kakel..?

Notera den brittisk-indiska kontakten på denna vattenkokare!

bottom of page