top of page

MEKTIPS!

Det har blivit lite Bajajmekande genom åren... Jag fotar mycket och tanken är att någon gång börja skriva ihop text till bilderna. Bidrag från andra är mycket välkomna!

VARNING!

Bajajdelar köper man ofta utanför EU och inte sällan från Indien, logiskt nog. Delarna är generellt billiga men tänk på att du måste betala tull! Tullen beräknas på inköpspriset och du måste därför kunna bevisa vad du betalat.

SPARA DÄRFÖR ALLA ORDERBEKRÄFTELSER OCH KVITTON DU FÅR TILLS DU HAR FÅTT HEM DINA VAROR!!

Det finns tyvärr exempel på att saker blivit konfiskerade i tullen.

Tekniktips för Bajaj Bonnie

från Svenska Bajajscooterister på facebook

Nedanstående är kopierat direkt ur Tekniktråden i facebookgruppen. Diverse information huller om buller - förhoppningsvis kommer jag att redigera det lite snyggare någon gång...

-----------------------------------------------------------------

Ramlager: SKF 6203 c3 40x17x12mm

Packbox svänghjulssidan: 17x32x7mm

Packbox kopplingssidan: 22x40x7mm

Bakhjulslager: SKF 6203 17x40x2mm

Packbox bakhjulsaxel 25x40x8,5mm (8 borde funka) dubbelläppad

----------------------------------------------------------------

Nu har vi också lyckats konstatera att behöver man en ny kolv och inte orkar vänta passar en Yamaha fs1 kolv som handen i handsken

----------------------------------------------------------------

Visst går det att renovera en rostig strålkastarinsats till Bonnie! Med en Dremel, el dyl, och en litet frässtift fräser man försiktigt bort tätgucket runt glaset. Pilla sedan försiktigt med kniv bort det som inte fräsen kommer åt så släpper glaset.

Jag valde att köra reflektorn i elektrolysbad följt av roterande stålbortste. Sedan grundade jag med kallgalv, lackade med "kromfärg" (inte så kromlikt, mer silvermetallic) och sist klarlack. Tillbaka med glaset och limma/täta med siliion. Blev good enough för ändamålet, som i första hand är att synas, då jag kör mest i stan. Ska jag göra detta igen kommer jag nog att satsa på att högglanspolera reflektorn och klarlacka direkt.

Apropå att renovera framlyktor om man har dålig reflektor eller trasigt glas så går det aldeles utmärkt att köpa reflektor eller glas till en sökarlykta och montera istället, så gjorde då jag. De säljs lite varstans för billiga pengar, veteranmarknader och via företag som annonserar i biltidningar för gamla bilar.

--------------------------------------------------------------------------

Till bränslekranen på Bonnie passar packningskit till Kawasaki:

MS Fuel Tap Petcock Repair Kit KAWASAKI GPZ 305 B / KD 80 / KLF 300 B / KLR 250D (151450862230)

Ska gå att få tag i på ebay via polska Motor Shop Studios.

---------------------------------------------------------------------------

Kommer locket till bensintanken bort, då passar en skruvkork till en vanlig 4 liters dunk rakt av.

---------------------------------------------------------------------------

Strålkastarlampan har fattning BA20d (två trådar men bara halvljus kopplat) eller P26s (bara halvljustråd)

-------------------------------------------------------------------------

Att tanklocket försvunnit under åren verkar vara standard på Bonnie. Jag och många andra har använt en vanlig skruvkork till en oljedunk men det går även med ett universallock till bil. "Vingarna" får klippas till lite för att det inte ska gå väl trögt. Och skruven då? På den här lockmodellen går luftningen rakt igenom. Funkar på en bil men vad händer när du trycker till med Bonnietanken fylld? Jo, då sprutar det ut på dig! Borrade ett litet hål från sidan istället.

Byta gasvajer på Bonnie

Demontering av främre hjul och hjulnav

Det finns olika anledningar till att demontera framhjulet och -navet. Ska du endast byta hjul behöver du bara följa de första stegen här. Till skillnad från bakhjulet går det inte att, på Vespa- och bilmanér, bara skruva loss utan navet måste också ut. Men, inte ens en Bajaj kan väl vara perfekt!

Montera i omvänd ordning, som det brukar heta. Tänk dock på att skjuta in nav-hjulpaketet så bromssköldens styrpinne hamnar rätt i sin urgröpning i skölden. Detta är en äldre konstruktion, på nyare Bonnie är det ett skruvförband istället.

Och glöm inte heller att återmontera den lilla metallrörsdistansen, för den har du väl inte tappat bort??

Länkar till tekniska dokument

Bajaj Bonnie Service & Repair Manual

Nu i bättre upplösning tack vare Peter Gustafsson!

Importören Indo-Motors hade den goda smaken att bifoga en svensk översättning till det engelskspråkiga originalet. I just det här fallet får vi bonus i form av några teckningar av en okänd Bonnieägare. Tack till Jon Sandkvist för bidraget!

Reservdelar

Firma som finns på facebook och har delar till bland annat Bajaj.

Byte av fotplatta på Bonnie

Oscar Eklund berättar på facebook om hur han bytte en upprostad fotplatta:

Nu har Elins gotländska Bonnie äntligen fått sitt nya golv. Det gamla var genomrostigt och tunnt som folie, så det var verkligen dags.

Det nya slöjdades av ett ark stålplåt från Biltema, bockat och borrat hemmavid. Bara några småsaker behövde svetsas, innan allt lackades.

Dessutom fick golvet en förstärkning för att kunna montera fotpinnar för passagerare.

bottom of page