top of page

Svensk reklam

Indo Motors i Göteborg var generalagent för Bajaj i Sverige på 90-talet. Bonnie salufördes som "allemansskotern". I mitten av årtiondet betingade mopeden knappt 9000 kronor, vilket motsvarar ungefär 12000 kronor idag. Det får väl sägas vara ganska "allemans"? Notera färgsättning med svart, lila och pistagegrönt - är inte det lite mycket 80-tal i mitten på 90-talet?

Denna större broschyr för "allemansskotern" är troligen äldre än den ovanför. Att mopeden på de här bilderna är av äldre datum syns bland annat på avsaknaden av chokereglage på motorkåpan. De tidiga modellerna hade en liten pinne innanför kåpan och choken gick tillbaka automatiskt vid fullgas. Det är förståeligt att Bajaj valde att byta... Bilderna på ungdomsgänget känns inte riktigt svensk och mig veterligen såldes aldrig Bonnie i Sverige med fotpinnar för passagerare. Och är de där ungarna verkligen 15? Fast det kanske bara är jag som är gammal...

Notera att generalagenten här heter Indoman Trading - annat namn på Indo Motors?

Här skulle jag nog gissa på ett tidigt reklamblad. Det är uppenbarligen för en annan marknad, på engelska och med en Sunny på bild. Indoman med orientaliskt inspirerad skrift. Sålde gjorde Bic Import i Jönköping som har funnits sedan 1972 och fortfarande finns kvar. Säljer bland annat snickerimaskiner.

Internationell reklam

Reklamfilm:

Hamara Bajaj Tydligen en riktig klassiker i hemlandet och har myntat begreppet Hamara Bajaj; ungefär Vårt Bajaj eller Vi är Bajaj.

Sunny - easy come, easy go - av och med den vid tiden kände smörsångaren Gary Lawyer, the singer with the Golden Voice. Storyn med den försiktiga tjejen som vid första bästa tillfälle lurar sin välgörare känns kanske inte helt politiskt korrekt idag.

Vet inte var detta reklamblad kommer ifrån. Sunnyn har i alla fall blinkers, saknar värmesköld på ljuddämparen och har fälgar i samma färg som resten. Det sistnämnda har jag inte sett på några andra bilder.

Chetakreklam från 70-talet. Den vänstraste ska enligt uppgift komma från Time Magazine.

bottom of page